Ambassadeurs

Julia Verbist

‘Van stratenleggers tot consultants: ik begeleid ze allemaal’

Als arts in opleiding tot bedrijfsarts staat Julia midden in de maatschappij en heeft ze een verbindende rol in het bedrijfsleven. Dat vindt zij het allermooiste aan het vak. “De band die je opbouwt met werkgevers en de adviserende rol die je hebt binnen een bedrijf vind ik fantastisch”.

Julia’s studiepad begon bij de studie fiscaal recht. Omdat ze naar eigen zeggen interesse had in het bedrijfsleven, ervan hield om complexe puzzels op te lossen en graag iets wilde betekenen voor mensen. Na een jaar maakte zij de overstap naar de studie geneeskunde in Groningen. Met dezelfde motivatie, maar iets meer focus op mensen en gezondheid.. Gedurende de studie kreeg zij een voorkeur voor praktische vakken en begon ze haar carrière binnen de chirurgie en SEH in Amsterdam. Toch miste ze daar de betrokkenheid en langdurige begeleiding van mensen. Daarom maakte ze uiteindelijk de afslag naar de bedrijfsgeneeskunde. Als arts in opleiding tot bedrijfsarts geniet ze nu van de combinatie medische casuïstiek en contact met werkgevers en organisaties.

Als AIOS bij Zorg van de Zaak motiveert Julia werkgevers en werknemers om verzuim aan te pakken en te zorgen voor een duurzame re-integratie. In haar vrije tijd houdt ze van koken (en eten) en sporten.


Meer weten?

Julia vertelt je graag meer over haar vak. Woon je in of nabij Amsterdam of Utrecht en wil je meer te weten te komen over het vak? Mail dan Julia met jouw vraag of verzoek voor een (bel)afspraak of meeloopdag!

Michel Soffers

‘Na eerste werkdag wist ik: dit geeft mij energie!’

Michels pad naar de bedrijfsgeneeskunde begon in het verre zuiden van Nederland. Aan de Maastricht University startte hij met de opleiding geneeskunde. Al snel realiseerde Michel zich dat hij liever niet in een ziekenhuis wilde werken. Daarom startte hij na de geneeskundestudie met de opleiding tot psychiater. Daar heeft hij met plezier een aantal jaar nuttige ervaring opgedaan, maar uiteindelijk zocht hij toch naar een vak waar hij meer kon betekenen op het gebied van functioneel herstel. Zodoende kwam hij in aanraking met het vak van de bedrijfsarts. ‘Eerlijk gezegd had ik nooit serieus overwogen om dit vakgebied in te gaan. Het beeld wat ik er oorspronkelijk van had was niet erg levendig, maar ik was positief verrast. Na mijn eerste werkdag wist ik het meteen: dit geeft mij energie!’

Als bedrijfsarts kan Michel zijn eigen stijl en zijn eigen interesses meenemen in gesprekken met werknemers en werkgevers. Naast zijn werk is hij vaak te vinden in de (thuis)gym. Hij streeft naar een gezonde leefstijl en neemt dat ook mee in zijn werk  als bedrijfsarts. Hoe word of blijf je fit? En hoe kun je in goede gezondheid je werk uitoefenen? Michel vindt het prachtig om dit soort adviezen te combineren met zijn specifieke expertise : de mentale gezondheid van werknemers.

Suzanne Driessen

‘Het vak zo leuk maken als je maar wil!’

Suzanne’s droom was om neonatoloog te worden. Na een hele tijd solliciteren was ze genoodzaakt haar horizon te verbreden naar andere vakgebieden binnen de geneeskunde. Eerst nam ze een duik in de longgeneeskunde, vervolgens deed ze een paar maanden onderzoek. Uiteindelijk maakte ze de overstap naar de bedrijfsgeneeskunde. Dat beviel zo goed, dat ze toen de volledige opleiding tot bedrijfsarts is gaan volgen. Al snel ontdekte ze dat het grauwe beeld wat men soms nog heeft bij het vak geheel onterecht was. ‘Saai is het zeker niet. Als bedrijfsarts kom ik op allerlei plekken terecht. Ik neem een kijkje in de keuken bij veel verschillende bedrijven en verdiep me in alle processen om hen zo goed mogelijk te kunnen adviseren. Daarmee help ik werknemers naar hogere niveaus van duurzame inzetbaarheid, op mentaal, fysiek én sociaal niveau. Dat vind ik heel belangrijk. Net als het preventief bezig zijn binnen mijn vakgebied om verzuim te voorkomen.’

Inmiddels is Suzanne afgestudeerd en volleerd bedrijfsarts. Sinds juni 2019 werkt ze als bedrijfsarts bij Healthcare. Ze haalt niet alleen veel voldoening uit het verder helpen van werkenden, maar vindt ook de groeimogelijkheden erg fijn. De mogelijkheid om binnen de bedrijfsgeneeskunde verder te specialiseren – in bijvoorbeeld oncologie of longgeneeskunde – betekent voor haar dat het werk zeker nooit saai wordt. ‘Je kunt het vak zelf zo leuk maken als je maar wil, zeg ik altijd.’


Studenten in Zuidoost Nederland opgelet!

Suzanne wil als ambassadeur graag over haar vak vertellen. Woon je in of nabij Venlo en wil je meer te weten te komen over het vak? Mail dan Suzanne voor een (bel)afspraak of meeloopdag!

Stefan van Vuuren

‘Veel vrijheid om op eigen manier te werken’


Het duurde even voor Stefan van Vuuren de afslag bedrijfsarts nam. In 2010 studeerde hij af als arts. Daarna promoveerde hij bij pathologie en kinderurologie. Tijdens zijn promotie ontdekte hij dat hij graag met mensen praatte – dat deed hij eigenlijk veel liever dan opereren. Er volgde een overstap naar de psychiatrie. Toch bleef ook toen de vraag spelen hoe mensen verder leven na een diagnose. Die interesse werd verder aangewakkerd aan de keukentafel. ‘Mijn vrouw is HR-director en wees mij op het belang van goed advies in dit soort situaties. Toen heb ik de stap gezet. Een goede stap! Als bedrijfsarts heb ik veel vrijheid. Ik kan mensen echt helpen, vaak sneller dan in de reguliere zorg.’


Studieverenigingen & faculteiten: opgelet!

Stefan wil als ambassadeur graag over zijn vak vertellen. Over zijn beroepskeuze bij bijeenkomsten van studieverenigingen, maar ook meer inhoudelijk in de vorm van een gastcollege. Hij is ook beschikbaar voor meeloopdagen in de regio Utrecht e.o. Interesse? Mail Stefan.

 

 

Femke van Leeuwen

‘Je komt op allerlei werkplekken’


Femke wilde aanvankelijk neuroloog worden. Maar eerst wilde ze wat geld verdienen om te reizen. Dat deed ze bij een arbodienst in de Botlek, waar ze terechtkwam bij heel bijzondere werkplekken. Op dat moment kantelde haar beroepskeuze. ‘Ik vond dat werk zo leuk dat ik ben gebleven en uiteindelijk in opleiding voor bedrijfsarts ben gegaan. Ik heb er nooit spijt van gekregen. Als bedrijfsarts bij ArboNed ontmoet ik nog steeds de meest uiteenlopende mensen. Heerlijk vind ik dat. Niets maakt me zo blij als dat sprankje in de ogen van een enthousiaste medewerker die laat zien wat hij of zij vol passie doet, of dat nu een industrieel cleaner op een booreiland is, een directrice van een onderwijsinstelling of een planner bij een transportbedrijf. Nog mooier is het als mensen op zo’n manier terugkomen van een ziekteperiode. Dan weet je zeker dat je wat hebt kunnen betekenen als bedrijfsarts.’


Studenten, artsen: opgelet!

Femke ruimt graag tijd in voor een gesprek met geneeskundestudenten en (basis)artsen die overwegen om bedrijfsarts te worden. Ze werkt vooral in de regio Rotterdam e.o. Interesse? Mail Femke. Haar BIG-nr. is: 99047916501.

 

Leonie Mooyman

‘Voel me vrij en verantwoordelijk’


Leonie Mooyman werkte na haar afstuderen in 2013 eerst een tijdje bij het UWV als verzekeringsgeneeskundige. Ze besloot zich te specialiseren tot bedrijfsarts. Inmiddels is ze bedrijfsarts in opleiding bij Arbo Unie. ’Wat ik superleuk vind aan dit beroep is dat je werk directe impact heeft op mensen op en bedrijven. Ik vind het sowieso een van de mooiste dingen van mijn werk dat ik actief ben op meerdere niveaus en dat ik er zowel voor de werknemer als werkgever ben. Of het nu gaat om preventie of verzuimbegeleiding, om individuele gevallen of complete afdelingen of bedrijven: ik heb veel verantwoordelijkheden, maar ook veel vrijheid om naar eigen inzicht te handelen. Precies dat zorgt ervoor dat ik veel plezier heb in mijn werk.’’


Studenten, opgelet!

Leonie ruimt graag tijd in voor een gesprek met geneeskundestudenten die overwegen om bedrijfsarts te worden. Interesse? Mail Leonie.

Jeffrey Schaap

‘Naar de mens kijken, niet alleen naar de aandoening’

Tijdens zijn eerdere werkzaamheden als anios huisartsgeneeskunde, neurochirurgie en neurologie liep hij steeds tegen het tijdsgebrek bij deze disciplines aan. De focus lag vaak op de aandoening, voor het plaatje eromheen was geen ruimte. Dat vond Jeffrey Schaap zonde. ‘Naar de mens kijken, niet alleen naar de aandoening. Dat is wat mij zo aantrekt in het vak bedrijfsgeneeskunde. Als bedrijfsarts heb ik nu de tijd om iemand te leren kennen. Ik begeleid mensen tijdens een langere periode en heb per consult een half uur de tijd . Hierdoor kan ik verder kijken dan alleen het ziektebeeld. Zo kan ik mensen ondersteunen op heel veel vlakken en ze proberen verder te helpen met hun leven.’

In november 2017 is Jeffrey begonnen bij Zorg van de Zaak. Sinds september 2018 is hij er in opleiding tot bedrijfsarts. Hij geniet niet alleen van de ruimte om mensen goed te begeleiden, maar ook van de balans tussen werk en privé die het vakgebied hem biedt. Het geeft hem, naast de uitdaging van zijn werk, de mogelijkheid om ook een aanwezige vader voor zijn twee jonge zoontjes te zijn.

Studenten in de noordelijke Randstad opgelet!

Jeffrey wil als ambassadeur graag over zijn vak vertellen. Woon in je in de noordelijke Randstad en wil je een dagje met hem meelopen om meer te weten te komen over het vak? Mail dan Jeffrey!

Karin van Dorp

‘Iedere situatie, iedere klant is anders’

Karin ging na haar studie eerst aan de slag in de orthopedie, toch koos ze uiteindelijk voor de bedrijfsgeneeskunde. Als bedrijfsarts ben je een medisch generalist en moet je kennis hebben van het bedrijfsleven en de wetgeving. ‘Ik ben vaak op stap, op weg naar klanten. Iedere situatie is anders, iedere klant is anders. Het werken op locatie en de grote afwisseling in het soort problematiek waar je als bedrijfsarts mee te maken hebt maken het werk voor mij uitdagend en interessant.’ Ze is als bedrijfsarts actief bij HumanCapitalCare.


Studenten, opgelet!

Karin biedt geneeskundestudenten graag de mogelijkheid om een dag(deel) mee te lopen. Interesse? Mail Karin.

Boyd Thijssens

‘Tijd om door te vragen, uitleg te geven’

Tijdens zijn geneeskundestudie kreeg hij nauwelijks wat mee van bedrijfsgeneeskunde. Een meeloopdag met een enthousiaste collega opende hem de ogen. Boyd Thijssens zag wat het werk van een bedrijfsarts in de praktijk inhoudt en was geboeid. ‘Het mooie van de bedrijfsgeneeskunde is dat je op veel vlakken iets kan betekenen voor iemand. Je kijkt niet louter naar het ziektebeeld, er is tijd om door te vragen en uitleg te geven.’ Inmiddels werkt Boyd als bedrijfsarts in opleiding bij De Nieuwe Arts. Zijn opleiding volgt hij bij het SGBO Radboudumc. Naast zijn werk is hij fanatiek krachtsporter. “Als bedrijfsarts stippen we vaak het belang aan van een goede werk-privé-balans. Dat geldt natuurlijk ook voor mij zelf.’

De andere dokter

Benieuwd hoe Boyd precies aios bedrijfsarts is geworden? Hoe zijn dagelijkse werk eruit ziet en wat de opleiding inhoudt? Beluister dan ook de podcast van De andere dokter!

Studenten opgelet!

Boyd wil als ambassadeur graag over zijn vak vertellen. Woon in je in de regio Zuidoost Nederland (van Eindhoven tot Maastricht) en wil je een dagje met hem meelopen om meer te weten te komen over het werk van een bedrijfsarts? Mail Boyd!

 

 

Lianne Schouten

‘Vroeger wilde ik minister worden’


Toen ze klein was wilde Lianne minister van Volksgezondheid worden. Omdat ze dan beleid kon maken om de maatschappij gezonder te maken. Het liep iets anders. Hoewel? Ze is nu bedrijfsarts bij het Radboudumc. Volgens haar zit ze aardig dicht bij haar eerste wensberoep. ‘Ik ben dagelijks bezig met de gezondheid en functioneren van mensen. Het vak bedrijfsarts is mijn eerste keuze geweest. Ik vind het een prachtvak. Niet alleen omdat ik omdat tijd genoeg heb om goed te luisteren, maar ook omdat ik adviezen kan geven die de empowerment van mensen vergroot. Ik ben ervan overtuigd dat ik als toekomstige bedrijfsarts door zowel op individueel als op organisatieniveau te adviseren de maatschappij een stukje gezonder kan maken.’


Studenten, opgelet!

Lianne ruimt graag tijd in voor een gesprek met geneeskundestudenten die overwegen om bedrijfsarts te worden. Ook werkt ze graag mee aan meeloopdagen. Interesse? Mail Lianne.

Christiaan Mollema

‘Het is een mooie, uitdagende rol!’


Christiaan studeerde al in 2007 af als arts, maar ging pas enkele jaren later, in 2013, aan de slag als bedrijfsarts in opleiding bij HumanCapitalCare. Daarvoor lag zijn focus op revalidatiegeneeskunde. De reden voor zijn overstap heeft te maken met de specifieke rol die een bedrijfsarts heeft. ‘Als bedrijfsarts ben je feitelijk een spelbepaler op het snijvlak van werk, privé en zorg. Je bent een geregistreerd sociaal-geneeskundig medisch specialist die op meerdere borden tegelijk schaakt. Je beïnvloedt gezond en veilig gedrag. Je vertaalt individuele casuïstiek naar interventies op organisatieniveau. Je zoekt met werkgever en werknemer naar oplossingen voor participatie en inzetbaarheid. Dat vind ik een mooie, uitdagende rol!’


Studieverenigingen, faculteiten, artsen: opgelet!

Christiaan wil als ambassadeur graag over zijn werk vertellen. Bijvoorbeeld bij bijeenkomsten van medische studieverenigingen of in de vorm van een gastcollege bij medische faculteiten. Hij ruimt ook graag tijd in voor een gesprek met (basis)artsen die overwegen om bedrijfsarts te worden. Hij werkt in de regio Utrecht e.o. Interesse? Mail Christiaan.

 

Marchien Beugelsdijk

‘Kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen’

Marchien Beugelsdijk is in maart 2014 als arts afgestudeerd. Daarna werkte ze een jaar als arts in een verpleeghuis. Hier bleek dat haar passie toch niet bij de ouderengeneeskunde lag. Ze werkt nu bij De Arbodienst en is bezig met met de opleiding tot bedrijfsarts. ‘Ik vind het belangrijk om te kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. Welke taken op de werkvloer zijn er nog wél mogelijk als iemand door ziekte het eigen werk niet meer kan doen? Deze manier van denken zie je heel sterk in de bedrijfsgeneeskunde. Ook zijn er allerlei belangen – medewerker, werkgever, UWV, behandelende sector – waar je mee te maken hebt. En ook het opsporen van beroepsziekten en preventieve advisering behoort tot de kerntaken van de bedrijfsarts. Dit maakt het vak uitdagend en ontzettend veelzijdig.’

Meeloopdagen omgeving Gouda

Marchien wil graag meer studenten geneeskunde en beginnende artsen enthousiasmeren voor het vak. Mocht je vragen hebben, stel ze dan via haar LinkedIn-profiel. Wil je een keertje met haar meelopen in de regio Leiden / Den Haag om het vak beter te leren kennen? Stuur haar dan een mail.

 

Wendel Slingerland

‘Mensen helpen hun eigen script te schrijven’


Wendel Slingerland is, in willekeurige volgorde, moeder van een groot gezin en zelfstandig bedrijfsarts-adviseur. Ze leeft en werkt vanuit een duidelijke opvatting. ‘Je zit zelf aan het stuur van je leven en je loopbaan. Mijn basisfilosofie is dat mensen altijd een keuze hebben. Of ze nu gezond of ziek zijn, oud of jong, te zwaar of te licht, sportief of somber: iedereen kan zijn eigen script schrijven.’ In haar eigen script is de combinatie werk en privé belangrijk.’Het was een van de reden waarom ik bedrijfsarts ben geworden. Het vak biedt relatief veel vrijheid en regelmogelijkheden. Daarnaast houd ik van de inhoud van het werk. Ik coach en adviseer medewerkers en leidinggevenden om ook in hun werk zelf aan het stuur te zitten.’

Bart van Leeuwen

‘Als gemotiveerde arts kan ik helemaal mijn ei kwijt’

Bart van Leeuwen had tijdens de coschappen het geluk dat hij mee mocht lopen met een bevlogen bedrijfsarts die hem de mogelijkheden van het vak liet zien. Inmiddels is hij sinds maart 2017 in opleiding tot bedrijfsarts . Het is een keuze waar hij nog geen moment spijt van heeft gehad. ‘De bedrijfsgeneeskunde is momenteel weer volop in ontwikkeling. Als gemotiveerde arts kan ik hierin helemaal mijn ei kwijt. Het is bijvoorbeeld erg mooi om te zien hoeveel je voor mensen kan betekenen buiten de curatieve sector om. Je bent een soort kennisbank. Als je zoals ik een half uur per cliënt hebt, kun je kennis delen met mensen waar ze ook echt iets aan hebben.’

Studenten & studieverenigingen opgelet!

Bart wil als ambassadeur graag over zijn vak vertellen. Woon in je in de regio rond Rotterdam en wil je een dagje met hem meelopen om meer te weten te komen over het vak? Of wil je hem als studievereniging graag laten vertellen over zijn werk? Mail Bart!

 

Madelijn de Kleine

‘Het beste van twee werelden’


Madelijn houdt van afwisseling en uitdaging. Van alledaagse praktijk én van verdiepend onderzoek. Sinds 2015 voert ze haar eigen bedrijf: WIJZ-bedrijfsgeneeskunde. Tegelijkertijd is ze aan het promoveren op het onderwerp ‘de invloed van de overheid op de positie van de bedrijfsarts’. Een mooie combi, die haar energie geeft. ‘In mijn dagelijkse werk als bedrijfsarts kan ik al mijn kennis en kunde inzetten om mensen en organisaties gezond te maken en gezond te houden. In mijn promotieonderzoek richt ik me met name op de impact van de overheid op ons takenpakket, onze kennis en ervaring en onze autonomie en wat dat betekent voor onze positie bij de begeleiding van werknemers. Zo heb ik het beste van twee werelden. De breedte van het vak en de mogelijkheid om dieper te graven.’


Studieverenigingen, faculteiten, artsen: opgelet!

Madelijn wil als ambassadeur graag over haar vak vertellen. Bijvoorbeeld over haar beroepskeuze bij bijeenkomsten van studieverenigingen of meer inhoudelijk in de vorm van een gastcollege. Interesse? Mail Madelijn.

Bedrijfsarts Erik-Jan van Wijhe

Erik-Jan van Wijhe

‘Altijd op zoek naar oplossingen’


Erik-Jan is als zelfstandig bedrijfsarts op meerdere fronten actief. Hij heeft voor het beroep gekozen omdat het precies aansluit bij wat hij leuk vindt. ’Als bedrijfsarts ben ik altijd op zoek naar oplossingen. Ik kijk altijd naar wat nog WEL kan, ook bij tijdelijke beperkingen. Ik ben gewend om voortdurend tussen de belangen van de werkgever en de werknemer te balanceren. Meestal lopen deze synchroon, soms staan ze tegenover elkaar. Bijvoorbeeld als er naast ziekte ook een arbeidsconflict speelt. Juist dan kan ik mijn toegevoegde waarde laten zien.’

 

Martijn Leunissen

‘Mooi vak, goed te combineren met topsport’

Al tijdens zijn studie aan de Universiteit van Maastricht raakte Martijn Leunissen geïnteresseerd in het vak bedrijfsarts. ‘Het vak behelst alle aspecten van iemands leven. Je ziet een patiënt in zijn totaliteit en kan daarom ook op meerdere vlakken iets betekenen.’ Martijn is in 2010 afgestudeerd als arts en sinds 2011 werkzaam bij WVM Bedrijfsartsen. In oktober 2013 is hij begonnen aan de opleiding tot bedrijfsarts bij SGBO in Nijmegen. Het werk bevalt goed. ‘Je bent actief in een dynamisch speelveld met werknemers, werkgevers, verzekeraars, behandelaars et cetera. Ik krijg ook een kijkje in de keuken van bedrijven, Altijd leuk en leerzaam.’

Wat absoluut heeft meegespeeld bij Martijn is de mogelijkheid om part-time te werken. Martijn is namelijk ook topsporter. Hij vormt de helft van het professionele Latin American danspaar Martijn & Nathalie, o.a. Nederlands Kampioen Professional Latin 2015. Die passie kan hij als ‘Dansende Dokter’ goed combineren met zijn baan als bedrijfsarts!

Studenten & studieverenigingen opgelet!

Martijn wil als ambassadeur graag over zijn vak vertellen. Woon in je in de regio Zuidoost Nederland en wil je een dagje met hem meelopen om meer te weten te komen over vak? Of wil je hem als studievereniging graag laten vertellen over zijn werk? Mail dan Martijn!