03 oktober

Wat is er mooi aan je werk?

BLOG | Ik heb een nieuwe favoriete anamnesevraag: wat is er mooi aan je werk? In mijn vorige (werk)leven als internist heb ik deze vraag te weinig heb gesteld, merk ik nu. Het lijkt een hele simpele vraag. Maar wat een bron van (waardevolle) informatie komt eruit voort. Volgt er een (te) lange pauze na deze vraag? Dan weet ik dat er een mogelijk pijnpunt is waarop ik me zou kunnen focussen. ‘Het geld, dokter.’ Duidelijk. Say no more. Maar wat me het meest opvalt? Dat zoveel mensen van hun werk houden. Wat een passie. Ik zie het dagelijks.

Jongensdroom

Neem de vrachtwagenchauffeur die met herniaklachten is uitgevallen. Zijn antwoord op deze “simpele” vraag? ‘Mijn werk is het mooiste wat er is, dokter! Met alle respect, jouw werk is er niets bij. Ik kom door heel Nederland en België. Heb je wel door hoe mooi ons land is? Het frisse groen in de lente of de mist die in de vroege ochtend over de wegen hangt. Ik kan echt genieten van ons landschap. Ik ben vrij als ik op weg ga, mijn wagen en ik zijn dan één. Ondertussen luister ik naar podcasts en kom ik bij allerlei fabrieken. Het is echt een jongensdroom. En dan heb ik ook nog eens leuke collega’s door het hele land. Nee, het is dat mijn rug niet meewerkt, anders zou ik liever gisteren dan vandaag de weg op willen.’ Ik blijf stil en kijk zijn inmiddels glinsterende ogen met een glimlach aan. Zijn passie is aanstekelijk. Ik weet meteen ook dat ik hem eerder moet afremmen dan stimuleren in zijn re-integratie.

Snackbarbabbel

Of de snackbarmedewerkster. Die is bij mij beland door een conflict met haar werkgever. Ook bij haar stel ik mijn nieuwe favoriete vraag en ook haar ogen beginnen te glinsteren. ‘De snackbar waar ik werk is een fenomeen in Den Haag. Daar kwam mijn oma al. De hele buurt komt er. Nog steeds. Klinkt gek, maar ik wou er al van jongs af aan werken. De hele buurt komt er. Niet alleen voor een kroket – ook al hebben we de beste kroketten van Den Haag –, maar juist voor een babbel. Ik hou van mensen, ik hou van een babbel en ik hou van mijn buurt. Daarom wou ik ook bij deze snackbar werken. Is het zwaar bikkelen? Ja zeker. Het is knallen en nog eens knallen. Maar als ik naar huis ga, ga ik met een voldaan gevoel weg.’ Voor het eerst zie ik een glimlach bij haar. En het is me ook duidelijk waarom het conflict met haar werkgever haar enorm raakt.

Wat is er mooi aan je werk? Mocht iemand dat aan mij vragen, dan heb ik mijn antwoord al paraat. ‘De verhalen van mijn patiënten. Met alle respect, jouw werk is er niets bij.’


In een blogreeks neem ik je mee in de spreekkamer van de bedrijfsarts. Elke patiënt heeft een uniek verhaal. Aan mij als aios bedrijfsgeneeskunde de eer om te luisteren naar al deze verhalen en telkens weer op zoek te gaan naar de best mogelijke zorg. Details van mijn verhalen wijzig ik, om de anonimiteit van mijn patiënten te waarborgen. –  Mustafa

Gepubliceerd op: 3 oktober 2022

Deel dit artikel: