19 oktober

Of ik tijd heb voor een enthousiaste co?

‘Of ik tijd heb voor een enthousiaste co?’ De vraag stellen is haar beantwoorden. Natuurlijk maak ik, Femke van Leeuwen, daar graag tijd voor vrij. Ik vind het de moeite waard om mensen te laten zien hoe interessant mijn werk als bedrijfsarts is. Bovendien weet ik uit ervaring hoe leuk coassistenten het vinden om een dag mee te lopen. Ze lopen meestal met artsen mee die in een ziekenhuis of op kantoor werken. Mijn werkplek is meestal bij een bedrijf op locatie. Dat is toch een mooi extraatje, zeker als je echt geïnteresseerd bent in het vak bedrijfsarts. Zoals Gracia van Wieren. Deze ‘enthousiaste co’ heb ik onlangs een ochtend lang laten proeven van mijn werk bij DFDS.

Oog in oog met puur vakmanschap

Dit bedrijf verzorgt op haar terminal in Vlaardingen transport naar Engeland. De trailers worden door de medewerkers van de terminal aangekoppeld en aan boord gereden met speciale terminaltrekkers. Dat gebeurt enorm snel, maar ook zorgvuldig – puur vakmanschap. Aan het werk zitten ook fysieke aspecten, zoals het opdraaien van de poten van de trailers, waarvan de mannen er al gauw 60 per dag vervoeren. DFDS is actief bezig met duurzame inzetbaarheid. Met een ergonoom en arbeidshygiënist van ArboNed zijn de meest belastende factoren op het werk onderzocht. Samen met de medewerkers pakt het bedrijf deze punten nu stapsgewijs aan. Doel is om de belasting zoveel mogelijk terug te brengen. Dit is al aardig gelukt. De aandacht voor de medewerkers heeft veel positieve gevolgen, waaronder minder verzuim.

Rondje over de terminal

Bij de meeloopochtend krijgt Gracia een eerste indruk van wat mijn werk inhoudt. Samen met haar doe ik een aantal spreekuren. Ik heb overleg met de leidinggevende van een werknemer die een behandeling moet ondergaan. We lopen ook een rondje over de terminal. In deze ochtend komen veel aspecten van het werken als bedrijfsarts aan bod: verzuimspreekuren, de samenwerking met de huisarts, sociaal medisch teamoverleg (SMT), werkplekbezoek, open spreekuur, preventief medisch onderzoek (PMO) en bedrijfsadvisering. Beter kan ik niet laten zien hoe veelomvattend en leuk dit vak is. Ik merk dat Gracia enthousiast is en ook al veel inzicht heeft in het vak van bedrijfsarts. Volgens mij kan ze een prima bedrijfsarts worden, met haar people skills, nieuwsgierigheid en bevlogenheid!

Ook meelopen?

DFDS vond het, net als de werknemers, geen enkel probleem dat Gracia een ochtend met mij meeliep. Sterker nog, iedereen bleek bereid om aan deze geïnteresseerde (bijna)dokter uit te leggen wat er mooi is aan hun werk en werkplek. Ik weet uit ervaring dat ook andere bedrijven doorgaans van harte meewerken aan dit soort kennismakingen. Wil je ook een ochtend of een dag meelopen met een bedrijfsarts ? Laat het dan weten aan mij of een van de andere ambassadeurs!


Studenten, artsen: opgelet!

Femke ruimt graag tijd in voor een gesprek met geneeskundestudenten en (basis)artsen die overwegen om bedrijfsarts te worden. Interesse? Mail Femke.

Overige blogs

Alles voor het werkplezier!
Consult voor de coassistent

Deel dit artikel: