16 maart

Ik ga door!

Bedrijfsarts Femke van Leeuwen

Femke van Leeuwen gaat met volle kracht door als ambassadeur voor het vak bedrijfsarts. Ze gaat lesgeven aan coassistenten in Rotterdam en blijft beschikbaar voor meeloopdagen. Oh ja: ze is ook opleider geworden!

‘We zijn nu ongeveer anderhalf jaar bezig met de campagne ‘Bedrijfsarts worden. Het betere werk’. Met blogs en met filmpjes vertellen we over ons vak en over ons werk. We doen ons verhaal bij carrière-avonden, we worden geïnterviewd over ons vak voor bladen en voor websites. Wat zich voor de meesten aan het zicht onttrekt, maar daarom niet minder belangrijk: we maken als ambassadeurs van de campagne tijd vrij voor meeloopdagen door het hele land. Alleen al in 2017 vonden er tientallen meeloopdagen plaats. Zelf heb ik, Femke van Leeuwen, de afgelopen campagneperiode al dertien meelopers gehad. Telkens een feest om mensen kennis te laten maken met ons vak!

Pittig, maar prachtig

Ik durf te zeggen dat we grote sprongen hebben gemaakt. Voor 2016 werden er nog maar een handvol bedrijfsartsen per jaar opgeleid. Nu zitten we in 2017 al op zo’n 70 per jaar. Tegelijkertijd zijn we er natuurlijk nog niet. Er is meer nodig. Om het tekort aan bedrijfsartsen dat gaat ontstaan op te lossen hebben we zo’n 100 tot 150 artsen per jaar nodig die de opleiding tot bedrijfsarts gaan volgen. Een pittige, maar ook prachtige vierjarige medische vervolgopleiding. Na afloop mag je je ‘bedrijfsarts, medisch specialist op het gebied van werk en gezondheid’ noemen.

Lesgeven aan coassistenten

Eerder kennismaken is dus het motto. Daarom ben ik erg blij dat mijn werkgever ArboNed in Rotterdam goede contacten heeft met de faculteit sociale geneeskunde. Onze bedrijfsartsen zijn hier dit jaar begonnen met lesgeven aan groepen coassistenten. We doen allemaal één groep. We geven één hele dag onderwijs bedrijfsgeneeskunde met veel praktijkperikelen en foto’s. Daarna is er één middag waarin de coassistenten hun opdracht presenteren. Mijn collega-bedrijfsarts Tam Vroeijestijn heeft al bij één groep lesgegeven, met veel plezier en succes. Zelf kom ik in mei in actie. Mijn collega’s Winny Bussemaker (stafarts) en Ardjan de Jong (aios bedrijfsgeneeskunde) volgen later dit jaar. Ik vertel hier later graag meer over in een nieuwe blog. Net zoals ik jullie later graag meer vertel over mijn nieuwe rol als opleider – een ambitie die ik mede door deze campagne heb opgepakt!

Maak kennis met het vak

Hoe dan ook vind ik het heerlijk om te merken dat onze campagne, nu al met 15 ambassadeurs, effect heeft, Ik ga in ieder geval door, omdat ik ervan overtuigd ben dat studenten geneeskunde al veel eerder in hun opleiding kennis moeten maken met ons vak. Als dat gebeurt kunnen ze, veel beter dan nu, een weloverwogen keuze maken!’

Femke van Leeuwen is bedrijfsarts bij ArboNed en beschikbaar voor meeloopdagen in de regio Rotterdam e.o. Ook geeft ze gratis consult aan coassistenten: hoe kun je fit en duurzaam blijven tijdens je loopbaan? Interesse in een meeloopdag of, als je coassistent bent, een consult? Mail Femke!

Deel dit artikel: