09 oktober

Alles voor het werkplezier!

Sinds 1997 ben ik, Femke van Leeuwen, bedrijfsarts. Toen ik gevraagd werd om ambassadeur te worden voor dit vak was de keuze voor mij niet moeilijk. Het beroep past me als een handschoen. Het sluit aan bij wie ik ben en wat ik kan. Als bedrijfsarts kom ik op bijzondere plekken en ontmoet ik interessante mensen. Dat geeft veel voldoening, zeker als je van nature zo nieuwsgierig bent als ik. Daarbij help ik gewoon graag. Ik geef medewerkers en bedrijven adviezen om verantwoord en duurzaam aan het werk te blijven.

Vitale jaren op het werk

Werkplezier en vitaliteit zijn de rode draad in mijn werk. Je kunt niet overschatten hoe belangrijk werk is voor de mensen en bedrijven die we adviseren. Mensen zitten een derde van hun tijd op het werk. Je kunt er dan maar beter voor zorgen dat jouw werk er toe doet en dat je het met plezier blijft doen. Elk mens en elk bedrijf is anders, maar uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: vitale jaren, zowel op het werk als privé. Dat gun ik elke werknemer en elke werkgever. Daar werk ik dagelijks aan, met veel plezier.

Enorme energiebron

Ik weet uit de praktijk dat je als bedrijfsarts veel kunt betekenen. Gaat het werk niet goed of gaat het niet goed met het bedrijf waar je werkt dan heeft dat invloed op je hele leven. Omgekeerd is werk als het allemaal goed gaat een enorme energiebron en een belangrijk onderdeel van wat je nodig hebt om gezond oud te worden. Ik maak het dagelijks mee: het enthousiasme van mensen die vol passie over hun werk praten.

Frank en vrij

Het voelt goed om werknemers te steunen, zodat zij beter en gezond functioneren. Maar wat ik misschien nog wel het belangrijkste vind is dat ik in mijn dagelijks werk naar eigen inzicht kan handelen. Ik voel me frank en vrij. Mijn onafhankelijkheid als bedrijfsarts is bij ArboNed, waar ik werk, zelfs vastgelegd in een officiële verklaring. Niets staat me in de weg om grenzen op te zoeken en om uitgesproken te zijn. Naar werkgevers en werknemers. Bij het bieden van zorg kan ik de tijd nemen en praten over mogelijkheden, over wat iemand nog wél kan. En op het moment dat ik dat nodig vind kan ik er collega’s bij halen uit een van onze multidisciplinaire teams. Dat is ook een heel interessante kant van mijn werk. Ik werk samen met allerlei andere professionals bedrijfsmaatschappelijk werkers, arbeidsdeskundigen, re-integratie- en preventieadviseurs en psychologen.’


Femke ruimt graag tijd in voor een gesprek met geneeskundestudenten en (basis)artsen die overwegen om bedrijfsarts te worden. Ook staat ze open voor meeloopdagen en voorlichting aan studenten. Interesse? Mail Femke.

Deel dit artikel: