22 juni

Stefan loopt mee met…Wendel

BLOG | Zelf werk ik, Stefan van Vuuren, voornamelijk op onze eigen locatie in Utrecht. Daar zie ik voornamelijk kleinere klanten. Extra interessant dus om als aios bedrijfsgeneeskunde een keer een dag mee te lopen met een collega-bedrijfsarts op locatie van de klant. Kort geleden heb ik een dag meegelopen met Wendel Slingerland bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Wat mij die dag echt is opgevallen is dat Wendel een bekend gezicht is voor het bedrijf. Je merkt dat ze een jarenlange relatie heeft opgebouwd met deze klant. Veel van de werknemers kennen Wendel bij naam, bijna iedereen lijkt haar van gezicht te kennen.

In de actiestand

Bij de gesprekken met de werknemers stelt ze zich open op. Ze motiveert de werknemers om zichzelf te helpen met de problemen die ze ondervinden. Dat doet ze op een heel hartelijke manier. Tegelijkertijd combineert ze hartelijkheid en compassie feilloos met de zakelijke aanpak die je ook nodig hebt als bedrijfsarts. Werknemers kunnen hun hart luchten, maar Wendel zorgt er nadat ze hun hart hebben gelucht ook voor dat de werknemers in de “actiestand” komen. Ze vraagt goed door wat nu werkelijk het probleem is, geeft dit terug aan de werknemer en zorgt dat de werknemer daarna zelf komt met acties om de problematiek op te lossen. Als  werknemers hulp nodig hebben om tot een oplossing te komen verwijst ze net als iedere andere bedrijfsarts door. Wat Wendel overigens uniek maakt is dat ze ook optreedt als Matrixcoach. Een dag in de week zit ze op de stoel van de behandelaar, in plaats van die van de bedrijfsarts.

Wendel Slingerland

SMT met grote meerwaarde

Het meelopen bij Wendel was voor mij een klein feestje. Naast dat het erg gezellig was met Wendel werd ik ook hartelijk ontvangen door ‘Beeld en Geluid’. Ik heb van Wendel geleerd hoe je een warme persoonlijkheid combineert met zakelijkheid. Wat ik een zeer grote meerwaarde vond is het Sociaal Medisch Team overleg dat Wendel direct na het spreekuur heeft gedraaid. Iedere dag dat ze bij Beeld en Geluid werkt is er zo’n kort ‘SMT’. Hierin overlegt ze samen met de leidinggevende(n) welke acties er vanuit de werkgever nodig zijn en welke preventieve maatregelen wenselijk zijn. Groot voordeel van het SMT is dat je soms toch net wat duidelijker advies kan geven dan op papier.

Aan de poort van het verzuim

Het viel mij op bij Wendel dat de hoeveelheid preventieve spreekuren groter is dan ik zelf gewend ben. Eigenlijk werkt Wendel zoals ik ook zou willen werken. Ze staat vooral aan de poort van het verzuim en zorgt ervoor dat de werknemers hier niet doorheen gaan. Wanneer ik een grote klant ga bedienen zal ik het SMT aan het einde van de dag zeker ook proberen in te voeren. Na afloop heb Wendel gevraagd hoe ze zelf tegen mijn meeloopdag aankeek. ‘Het was heel leuk dat Stefan een dagdeel meeliep, ook voor mij een feestje. Hij heeft me tijdens de ochtend ook feedback gegeven en nog wat bruikbare tips. Ik heb die nu al toegepast bij andere spreekuren. En hij heeft me aangestoken om eens vaker de fiets te pakken!’

Gepubliceerd op: 22 juni 2017

Deel dit artikel: