12 oktober

De huisarts die bedrijfsarts werd

BLOG | Op 26 september liep bij mij, Stefan van Vuuren, een huisarts mee die er om begrijpelijke redenen voor heeft gekozen om anoniem te blijven. Ik geef haar hier de gefingeerde naam Els. Els is sinds een jaar huisarts. Maar het werk valt haar tegen. Ze neemt veel van de problemen van patiënten mee naar huis en vindt de werktijden onprettig. Haar sociale leven schiet er bijna volledig bij in. Ze merkt dat ze heel goed bezig is voor de patiënt, maar minder goed voor zichzelf zorgt. Ze probeert patiënten te helpen, maar de tijd is te kort. Dat breekt haar op.

Wat nu?

Els heeft tijdens de opleiding nooit aan bedrijfsgeneeskunde gedacht. Ook omdat het vak eigenlijk bijna niet aan bod is gekomen tijdens de opleiding. Ze kwam pas met het vak in aanraking toen ze zich realiseerde dat het beroep huisarts niet bij haar past. Hierdoor stelde ze zichzelf de vraag: wat nu? Ze ging zich oriënteren op andere vakken en wilde daarbij graag weten wat ze nog meer met haar opleiding tot arts kon doen. In gesprekken met kennissen en vrienden hoorde ze positieve geluiden over bedrijfsartsen. Ander dan Els had verwacht, waren meerdere vrienden erg positief over de bedrijfsartsen die hen ooit hadden begeleid. Zo kwam ze uiteindelijk bij bedrijfsgeneeskunde uit. Kort heeft ze nog verzekeringsgeneeskunde overwogen. Maar daar zag ze toch vanaf omdat deze richting in haar ogen te administratief van aard is. Als bedrijfsarts, zo is nu haar overtuiging, kun je mensen echt verder helpen. Precies dat was altijd een van de belangrijkste redenen voor Els om überhaupt arts te worden.

Welkom, Els!

Els heeft voordat ze met mij meeliep al bij een andere arbodienst meegelopen en heeft de knoop doorgehakt. Ze weet het zeker: ze wil bedrijfsarts worden. Ze is nu nog aan het kijken waar ze aan de slag wil gaan. Belangrijkste vraag die ze voor zichzelf wil beantwoorden is of ze bij een grote arbodienst wil werken of bij een kleinere. Mogelijk kan ik Els binnenkort verwelkomen als nieuwe bedrijfsarts bij mijn eigen werkgever. Welke keuze ze verder ook maakt: ze wordt hoe dan ook collega-bedrijfsarts. Welkom, Els!

Gepubliceerd op: 12 oktober 2017

Deel dit artikel: