16 mei

Het kunstwerk van Marieke

BLOG | Tijdens de gesprekken die ik, Stefan van Vuuren, heb met artsen (in spe) vraag ik vaak naar hun persoonlijke drijfveren en waarom deze passen bij het vak van de bedrijfsarts. Zelf ben ik ooit begonnen met de studie geneeskunde om mensen beter te maken. Nu zou ik het alweer wat anders zeggen: ik wil mensen helpen het beste uit zichzelf te halen en daar hoop ik erkenning en waardering voor te krijgen.

Ongeluk

Erkenning en waardering ziet er voor iedereen anders uit. Voor mij is het belangrijk dat ik hoor dat ik het “goed” heb gedaan. Afgelopen week heb ik dit op een hele bijzondere manier te horen gekregen. Twee jaar geleden begon het verhaal van iemand die ik hier voor het gemak even Marieke noem; het is niet haar echte naam. Marieke is een jonge vrouw, manager, moeder, partner, fanatiek sporter en levensgenieter. Tijdens het sporten voelde ze iets knappen in haar hoofd. Ze reed daarom naar huis en kreeg bij deze autorit een ongeluk. In het ziekenhuis werd een subduraal haematoom gevonden, met als gevolg: niet-aangeboren hersenletsel.

Het kunstwerk van Marieke. De lotusbloem staat symbool voor een nieuw begin.
Het kunstwerk van Marieke. De lotusbloem staat symbool voor een nieuw begin.

Nieuw leven

De eerste keer dat ik Marieke sprak was na dit ongeval, in het kader van de verzuimbegeleiding. Ze stond nog steeds vol in het leven. In de twee jaar dat ik Marieke begeleid heb – vorige week werd het afgerond – draaide het er om haar te leren omgaan met een hoofd dat wel wil maar niet kan. Voor ons beiden was het een zeer intensief contact. Als dank voor de begeleiding heeft Marieke iets heel bijzonders gedaan. Ze heeft een kunstwerk gemaakt dat deze twee jaar symboliseert. In het kunstwerk zijn Marieke en ik afgebeeld. Ze heeft mij bewust achter haar geplaatst, omdat ze het gevoel heeft gehad dat ik die gehele periode achter haar heb gestaan. Ik heb een bos bloemen in mijn handen. Deze bos bloemen staat symbool voor het nieuwe leven dat ze nu heeft. Een groter en liever compliment kan ik mij niet voorstellen. Marieke heeft mij precies gegeven waarom ik iedere morgen naar mijn werk ga. Erkenning en waardering, precies op de manier zoals ik dat graag ontvang. Ik heb het “goed” gedaan.

Gepubliceerd op: 16 mei 2018

Deel dit artikel: