Arbowet (III): Second opinion bedrijfsarts

Bedrijfsarts is als beroep volop in beweging. Met de nieuwe Arbowet kunnen werknemers die het niet eens zijn met het advies van hun bedrijfsarts een second opinion vragen bij een andere bedrijfsarts. Madelijn de Kleine, zelfstandig bedrijfsarts en ambassadeur van ‘Bedrijfsarts worden. Het betere werk!’, spreekt zich in Arboportaal Magazine uit over deze vernieuwing.

Verbinding tussen bedrijfsartsen

“De second opinion is geen bedreiging voor ons als bedrijfsartsen, maar een kans om ‘schwung’ te geven aan ons vakgebied. Door een gespecialiseerde collega mee te laten kijken, kunnen we ons vak ontwikkelen, de verbinding opzoeken tussen bedrijfsartsen onderling en bovenal de beste en meest duurzame oplossing vinden voor werknemer en werkgever.”

Alleen bij strak werkproces

In aanloop naar de second opinion heeft brancheorganisatie OVAL een pilot gedaan waar tien bedrijfsartsen van zeven arbodiensten aan deelnamen. Bij de pilot zijn in ruim een jaar tijd tien casussen uitgevoerd. De pilot laat zien dat het bij de second opinion vooral van groot belang om goed te communiceren, een strak werkproces te ontwikkelen en privacyregels bij het uitwisselen van medische gegevens te bewaken.


Meer weten over de nieuwe Arbowet?

Arbowet (I): preventie als dé uitdaging
Arbowet (II): dichter bij de werknemers
Digitale Toolkit Nieuwe Arbowet
Animatie over rol bedrijfsarts 


Studieverenigingen, faculteiten, artsen: opgelet!

Madelijn wil als ambassadeur graag over haar vak vertellen. Bijvoorbeeld over haar beroepskeuze bij bijeenkomsten van studieverenigingen of meer inhoudelijk in de vorm van een gastcollege. Madelijn ruimt ook graag tijd in voor een gesprek met (basis)artsen die overwegen om bedrijfsarts te worden. Interesse? Mail Madelijn.

 

Deel dit artikel: