Arbowet (I): preventie als dé uitdaging

Misschien heb je er al iets over gehoord:  de nieuwe Arbowet. Wat betekent deze voor het vak bedrijfsarts? Best veel, eigenlijk. In een korte serie zetten we veranderingen op een rij. Deze keer: preventie, dé nieuwe uitdaging.

Het lijkt dé ultieme detailkwestie, de vervanging van ‘bijstand’ door ‘adviseren’ in de omschrijving van de rol van de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding. We hebben het hier over artikellid 14.1b van de Arbowet. Hoeveel verschil kan één woordje nu helemaal maken? Schijn bedriegt: dat ene woordje drukt een fundamenteel andere visie uit op de samenwerking tussen werkgever en bedrijfsarts.

Preventieve advisering

Wie ‘bijstand verleent’, focust op de uitvoerende kant van de verzuimbegeleiding. Daar is op zichzelf niets mis mee. Voor veel bedrijfsartsen behoort direct contact met zieke werknemers tot de aspecten die het vak boeiend en interessant maken. Gelukkig wil de wetgever daar ook niets aan afdoen. Wel komt er nadrukkelijk iets bij: behalve begeleiding hoort de bedrijfsarts ook preventieve advisering te bieden. Niet alleen verzuim oplossen dus, maar het waar mogelijk ook voorkomen.

Wereld van verschil

Zo zorgt één woordje voor een wereld van verschil. Als bedrijfsarts ben je niet langer alleen de aangewezen professional als het verzuim al een feit is. Je mag en moet je nadrukkelijk óók laten gelden op het terrein van verzuimpreventie. De wet voorziet in instrumenten om dit goed te kunnen doen, zoals een preventief spreekuur, werkplekbezoek en verplicht advies aan werkgever, preventiemedewerkers en medezeggenschapsorgaan.

_____________________________________________________________________________________

Meer weten over nieuwe Arbowet?

Arbowet (II): dichter bij de werknemers
Arbowet (III): second opinion
Digitale Toolkit Nieuwe Arbowet
Animatie over rol bedrijfsarts

 

 

Deel dit artikel: