16 februari

Wat spreekt mij zo aan in de rol van bedrijfsarts?

BLOG | Onbekend maakt onbemind. Zo was ook het bij mij, Bart van Leeuwen. Pas tijdens mijn coschappen maakte ik serieus kennis met bedrijfsgeneeskunde. Ik raakte enthousiast en zette ook mijn keuze-coschappen in om nader kennis te maken. Ook dat beviel. Toen ben ik gaan solliciteren om na een aantal maanden echt aan de slag te gaan als bedrijfsarts. Wat sprak en spreekt mij zo aan in de rol van bedrijfsarts?

Je kunt veel betekenen voor mensen

Het is mooi om te zien hoeveel je voor mensen kunt betekenen buiten de curatieve sector om. Het belang van werk en de invloed van werk op het dagelijks leven is groot. Een arbeidsconflict of de wetenschap dat iemand zijn eigen werk niet meer kan doen kan grote negatieve gevolgen hebben. Goede begeleiding hierin kan veel leed voorkomen, nu en in de toekomst.

Je kunt je kennis delen

Als bedrijfsarts heb ik in principe een half uur per cliënt. Dat biedt mij de mogelijkheid om kennis te delen met mensen die daar ook echt veel aan kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan uitleg over de werking van het slaapritme en beïnvloedbare factoren bij mensen met slaapproblematiek, de werking van de hersenen bij verslaving of chronische pijn en het belang van een gezonde lifestyle op het (kunnen) uitvoeren van je werken hoe dat behaald kan worden.

Je bent onderdeel van een grotere ontwikkeling

De bedrijfsgeneeskunde is momenteel weer volop in ontwikkeling, ook dankzij het aantrekken van de economie. Er is nog veel vooruitgang mogelijk. Je hoeft  je niet te beperken tot spreekuren rondom de verzuimbegeleiding. Wat kunnen we als bedrijfsartsen op preventief gebied betekenen? Hoe kunnen we de lijnen met de eerste en tweede lijn korter krijgen? Als gemotiveerde arts kun je op al dit soort terreinen  je ei kwijt. Er komen ook meer mogelijkheden om het – nu nog beperkte – wetenschappelijk onderzoek op het gebied van bedrijfsgeneeskunde te verrijken. Tegelijkertijd zijn hierin ook nog grote sprongen te maken. Dat intrigeert mij: wat kunnen we op wetenschappelijk gebied allemaal nog onderzoeken binnen de bedrijfsgeneeskunde?

Gepubliceerd op: 16 februari 2018

Deel dit artikel: