22 november

Van spreekuur tot training

Gisteren is mijn ambassadeursweek begonnen. Deze week geef ik, Leonie Mooyman, een inkijkje in mijn werkzaamheden als bedrijfsarts in opleiding bij Arbo Unie. Te beginnen met de maandag en de dinsdag. Spannend en ben benieuwd naar de eerste reacties. Oh ja: je kunt me altijd mailen als je een dagje wilt meelopen!

Maandag 21 november

08.00 uur: Lekker op de fiets naar mijn werk. Ik heb de hele ochtend spreekuren gedraaid op de Arbo Unie locatie in Hilversum. Ik begeleid diverse leerkrachten van basisscholen die psychische klachten hebben. Een op de vijf medewerkers in het onderwijs krijgt te maken met burn-outklachten. Vroegtijdige signalering van een burn-out of burn-outklachten is van belang om langdurige uitval te voorkomen. Welke signalen duiden op een te hoge werkdruk, werkstress of een (dreigende) burn-out? Het is erg belangrijk om mensen hierin goed te begeleiden. Dat vind ik juist ook zo interessant aan dit vak. Ik ga graag met mensen aan de slag om te kijken naar hun inzetbaarheid. Wat is er mogelijk? Hoe komt iemand goed tot zijn recht?
15.00 uur: In de middag heb ik wat administratie gedaan. Onder andere een re-integratieverslag geschreven en overleg gevoerd met leidinggevenden.
19.00 uur: Ik ben net verhuisd. Mijn collega’s komen vanavond op bezoek om mijn huis te bekijken en een lekker hapje te eten. Erg gezellig en zeker voor herhaling vatbaar!

img_3657

Dinsdag 22 november

09.00 uur: Vanochtend heb ik een verzuimtraining verzorgd voor een groep leidinggevenden van de gemeente Apeldoorn. Het doel van de training is: hoe kun je het beste het eerste gesprek voeren met je zieke medewerker? Samen met de HR-medewerker en een acteur heb ik een programma gemaakt. Eerst hebben we de theorie behandeld en daarna verschillende cases geoefend met de acteur. Leuk om te zien hoe de leidinggevenden er gedurende de training achter komen hoe zij de medewerker (acteur) verantwoordelijk kunnen maken voor zijn verzuim door een stukje gesprekstechniek en een houding aan te nemen in dat eerste gesprek. De oefensessies gaven een hoop stof voor discussie en zorgden voor wederzijdse leerpunten.

img_3665

Vanmiddag ga ik naar de locatie van Arbo Unie waar ik nog een aantal afspraken heb en spreekuren draai. Vanavond ga ik me lekker ontspannen door te sporten. Even een partijtje hockey spelen!


Blogs & video’s

‘Ik wil de hele mens kunnen zien’
‘Voel me vrij en verantwoordelijk’
Groeien als coach en als adviseur

Deel dit artikel: